TA PLATS!
Kulturhuset, Stockholm, Sweden
19.3-19.6 2010
curated by P-O Hagström
TA PLATS! är ett projekt som påvisar konstens möjligheter för tillgänglighet. Det inleds 19 mars 2010 med en tre månader lång utställning på Kulturhuset i Stockholm. Konst, seminarier, utbildningar och workshops ska under perioden göra ”Stockholms vardagsrum” till ett vardagsrum för alla, oavsett funktionsförmåga. Efter utställningen inleds en vandringsutställning genom Sverige under minst ett år, där museer och institutioner får del av de samlade kunskaperna om tillgänglighet.
BAKGRUND
Personalen på Händelseriket i Stockholm upptäckte att samtidskonst ofta fungerar lika bra för flerfunktionshindrade som för andra. Händelseriket är en plats där människor med omfattande funktionsnedsättningar – ett barn som varken ser, hör eller kan röra sig, eller en make som förlorat flera kroppsfunktioner och närminnet – kan få bra upplevelser.
Livskvalitén för flerfunktionshindrade kan öka drastiskt med tillgång till och kunskap om konstscenen och därför startades projektet Konst med alla sinnen, som involverade Händelseriket och konstnär Po Hagström. Det drevs 2007 – 2009 och var framgångsrikt på många sätt. Det skapade också flera, nya möjligheter som inte kunde tas tillvara inom Konst med alla sinnen. TA PLATS! är projektet som utnyttjar de ackumulerade erfarenheterna och skapar nya möjligheter, med konsten som motor för att alla människor ska kunna ta del av sitt samhälle.
TA PLATS! drivs av Konstfrämjandet tillsammans med Kulturhuset i Stockholm, FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, Medis 5 och Independent Living Institute. Utställningen öppnar 19 mars med tio konstverk i de allmänna utrymmena i hela Kulturhuset på platser där människor möts och vistas och rör sig. . Här, i konsten, kan besökarna möta varandra oavsett funktionsförmåga. Verket Tango av Felix Gmelin baseras på rullstolsplattor som följer ett visst mönster; Jacob Dahlgrens volym av sidenband går man gärna vilse i för att uppleva taktiliteten, färgerna och det spröda ljudet. Lisa Jeannins och Rolf Schuurmans verk på Rum för barn utgör basen för barnverksamheten under tre månader, där alla barn ska kunna mötas. Alla verk är olika varandra men har det gemensamt att de har potentialen att låta människor mötas som individer där vi är lika olika varandra.
Övriga utställare är: Ola Nilsson, Jesper Norda, Lisa Torell, Maud&Leth, Glimpse, Musikmuseet och Performing Pictures. Under TA PLATS! löper dessutom ett omfattande och ambitiöst program med seminarier, workshops, utbildningar, tillgänglighetsmarschen, informationsarbete, konserter, guidningar, samarbeten, mediaverkstad, forskning, politik och mycket, mycket mer. Vi vet att offentliga institutioner runt om i Sverige vill lära sig mer om hur deras verksamheter ska kunna nå fler på ett inkluderande sätt. Och vi vet att kunskapen om detta finns spridd i olika verksamheter och organisationer.
TA PLATS! är projektet som avser att utveckla, sammanfatta, göra bruk av, utvärdera och sprida denna kunskap. Berörda parter ska mötas och ska lära av varandra. Insatser och idéer formuleras, testas och utvärderas av alla berörda.
Under TA PLATS! är Kulturhuset ett laboratorium som drivs målmedvetet av de bästa på tillgänglighetsfrågor; fritidsutvecklare, pedagoger, konsulter och framför allt, naturligtvis, våra samarbetspartners inklusive Medis 5 och JAG.
Projektet finansieras i huvudsak av Allmänna arvsfonden.
Det vi lär oss under TA PLATS! på Kulturhuset kommer sedan spridas genom Sverige med en vandringsutställning. Den inleds hösten 2010, och som pågår under minst ett år, med tillhörande föreläsningar, samarbeten, utbildningar, workshops och med sin allt mer växande kunskapsbank.
Det pratas mycket om tillgänglighet under 'tillgänglighetsåret 2010' men det skrattas också rått åt vad man betraktar som kosmetiska förändringar. Visst är det viktigt med rullstolsramper och dörröppnare men man glömmer ofta att prata om vad man kommer in till – vad får man uppleva? På vilket sätt och hur blir man mottagen?
TA PLATS! handlar om innehåll och vi menar att Tillgänglighet och Demokrati handlar om samma sak: Vilka kan ta del av vårt samhälle, bidra och vara med att forma det? Vilka kan det inte och varför? Det finns så många möjligheter att mötas som människor, men ofta glömmer vi bort själva mötet i arbetet med dörröppnarna. TA PLATS! handlar om möjligheten att ta plats, och ni är varmt välkomna att göra det med oss.
|