Jacob Dahlgren
Ystad Konstmuseum Sweden
27/1-4/3 2007

Vi är mycket glada över att starta det nya året med en separatutställning med en av Sveriges idag absolut mest framgångsrika och intressanta konstnärer, Jacob Dahlgren.

Ränder har länge varit Dahlgrens signum, han bär alltid randiga tröjor och ett av hans mångåriga projekt har varit att avporträttera dessa. Resultatet är en mängd randiga målningar vars utseende inte ligger långt ifrån den konkreta konsten, fast innehållet är något helt annat. Kontinuitet kanske är ett ord som kan användas för att förenklat sammanfatta Dahlgrens konstnärskap - det krävs ett antal ränder för att mönstret skall upplevas som randigt, det är mängden och sammansättningen som utgör helheten, kontinuiteten. Med samtidens vardag som utgångspunkt och roten i konsthistorien växer Dahlgrens konstprojekt fram. Genom att t ex bygga ihop en mängd färgglada industritillverkade produkter förvandlar han massproduktionen till unikum och det enskilda föremålet till ett fragment i helheten. Det finns även en tidsmässig kontinuitet hos Dahlgren. Handlingar som upprepar sig under ett långt tidsperspektiv, som hans ständigt fotograferande av abstrakta mönster i vardagsmiljön. Varje bild är som en rand i mönstret. Projektet, som påbörjades för sju år sedan och pågår fortfarande, heter ”Signs of abstraction” och  kommer att visas på utställningen i form av hundratals fotografier. Vi kommer också att ge ut en katalog med ett urval bilder ur detta projekt.

Det blir en lekfull och färgglad utställning som bjuder bl a på interaktivitet, där vi kan äta konsten, gå på den och väga oss i den. Sammanlagt presenteras fyra större verk på Konstmuseets tredje våning.

Den uppmärksammade installationen från Bonniers konsthalls invigningsutställning ”Heaven is a place on earth” som består av hundratals badrumsvågar tar nu plats på golvet i stora rummet på Ystads konstmuseum, ett verk att betrakta och beträda. I rummet bredvid presenteras ett helt nytt verk; ett konkretistiskt kalas med tårtor i en klassisk Dahlgrens komposition. Och vi får se hur det ser ut när hundratals människor går omkring en långlördag på Gallerian i Stockholm iklädda randiga tröjor i videoverket ”Signes d´abstraction”.

Jacob Dahlgren har nyligen ställt ut på bl a Bonniers konsthall, Moderna museet i Stockholm och PS1 i New York. Det är en konstnär att hålla ögonen på, för honom kommer vi att få se mycket, mycket mer av!

Utställningen är en av vårens tre utställningar som förhåller sig till den konkreta konsten. En annan är RoomFive utställningen med Eric Lennarth och senare i vår kommer vi att presentera ”Konkret i tiden” med Bo Söderström och Peder Josefsson.